Mrks's Blog

ITSPEA: IT proff

See nädal on teemaks (IT) proff versus “käsitöölised” ning ajaveebi artikli teemaks see nädal siis omadus, mis minu meelest kõige paremini neid kahte eristab.

Unustame korraks ära, et käsitööline Eesti keeles omab suhtleliselt laia tähendust, olenevalt kontekstist võib see tähendada äärmiselt osavat töölist või mõnes teises kontekstis hoopsi vastupidist. Tänases võrdluses lepime kokku, et “käsitööline” tähendab inimest, kes teeb tööd, mida tegelikult saaks ka automatiseerida.

Proff, mis tahes valdkonnas, on minu meelest keegi, kes loob väärtust või teeb midagi loomingulist (Sarnaselt kunstnikuga). See loomingulisus või võimekus midagi luua ongi minu silmis see, mis eristab proffi käsitöölisest. Loomine või väärtuse loomine ei tule kindlasti kergelt, selleks peab nägema vaeva ja uputama arvukalt tunde, et teha valdkond ja töövahendid endale niivõrd selgeks, et looja (proff) saaks keskenduda ainult oma loomingule ja tööriistad ja kõik muu selle ümber oleks toetavaks faktoriks.

Käsitööline selles kontekstis oleks siis vastand. Keegi, kes aitab täide viia proffi loomingut - olgu see nooremtarkvaraarendaja, kes peab mingit funktsionaalsust kirjelduse järgi juurutama või noor kustnik, kes aitab suuri seinamaalinguid teha.