Mrks's Blog

Hacker-HOWTO arvustus

Lugesin selle nädala ajaveebi postituse jaoks Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO kirjutise Eesti keelset tõlgitud versiooni.

Olles hiljuti lugenud Paul Grahami “Hackers and Painters” raamatud (pigem esse kogumikku) leidsin siin palju sarnasusi. Häkker kui loominguline inimene (kunstnik) on vaatenurk, mida ma ise varem ei osanud näha ent mõistan täielikult, kust see tuleb.

Hacker-HOWTO autor üritab selles kirjutises lahti mõtestada kes või mis on häkker ning annab enda poolse hinnangu, mida peab tegema, et ennast häkkeriks tituleerida (või pigem mida peab tegema, et teised häkkerid sind tõsiselt võtaksid ja enda hulka arvaksid).

Tähtsal kohal on suhtumine ning oskused. Häkker peab oskama probleeme lahendada ja selle jaoks tuleb kasuks osata võimalikult palju programeerimiskeeli. Autor toob välja soovituse alustada universaalsetest ja lihtsasti õpitavatest, et tulevane häkker saaks keskenduda loomisele ja probleemide lahendamisele ja ei peaks kohe väga sugavale masina kõhtu ronima. Samas toodi ka välja mõte, et häkker peaks saama lõpuks aru ka suuremast pildist ja soovitus oli hakata kasutama UNIX tüüpi operatsioonisüsteeme sest need on üldiselt avatud lähtekoodiga, mis annab häkkerile võimaluse saada suuremat kontrolli keskkonna üle ja saada suurem pilt.

Häkkeri mõtteviisi juures toodi välja oskusi mida võiks arendada, et saada nn. stiilipunkte. Heast emakeelest kuni laulmise või pillioskuseni. Ehk siis mitte ainult tegeleda puhtalt programeerimisega vaid ka arendada loomingulisust teistes valdkondades.

Selle kirjutise juures jäi mind natuke kummitama mõte, et häkkerid loovad ja kräkkerid lõhuvad asju. Ma 100% selle mõttega ei nõustu. Nimelt häkker, seda siis ka laiemas mõttes, kui ainult arvuti tarkvara valdkond, peab teinekord asju lõhkuma, et siis midagi uut ja paremat luua. Kui vaadata avatud lähtekoodiga tarkvara kui laiali lammutatud kassetti mängijat, kus häkkeril on võimalik näha selle seadme või tarkvara “kõhtu” ja mõista mis võiks olla teisiti ning siis selle info põhjal luua midagi paremat. Nii nimetatud kräkkerid, kes siis justkui murravad kusagile sisse ei tee seda alati selle pärast, et sisse murda vaid selleks, et arusaada mis võiks olla paremini tehtud.

Eric S. Raymond “How To Become A Hakker” Eesti keelne versioon: https://www.kakupesa.net/hacker/